Friday, April 29, 2011

Jijiknya !

Terkedu..terjijik..termalu...alahai tanahair tumpah darahku..

Terkedu bila menonton buletin utama semalam..percuma mendapat dosa melihat adegan yang tidak senonoh..

Terjijik bila melihat rakus dan biadabnya stesyen penyiaran yang menggunakan sewenang wenangnya masa siaran perdana untuk memperlihatkan video lucah semata mata atas kepentingan politik..di mana nilai akhlak..di mana dicampakkan tata susila..di longkang mana ditendangnya etika kerja..

Termalu sendiri bila anak seusia 7 tahun bertanya.."apa tu umi???"...waduh!! Rosak minda anak anak..

Mutaakhir ini terasa seperti bukan duduk di Malaysia yang diwar warkan sebagai negara Islam. Video lucah ada di mana mana. Di kaca tv,di akhbar akhbar, di internet.. Kalau dulu video lucah menjadi sesuatu yang sangat sensitif dan salah tapi sekarang bukan lagi satu kesalahan..

Memalukan! Mana suara pemimpin negara? Mana suara menteri dan timbalan lulusan Agama? Kalau pemimpin gereja khatolik boleh membidas dalam isu ini, kenapa yang berlulusan Al Azhar membisu?

Apa nak jadi dengan negara ini? Atas alasan 'mencari kebenaran" kelucahan dibenarkan..atas alasan "menegakkan kebenaran" sumpah menjadi mainan..atas alasan "membenarkan kebenaran" keaiban terus dipopularkan...

Apa nak jadi dengan negaraku?? Apa nak jadi dengan anak anakku??

____________________________________________________________________________

Bismillah.
Solawat keatas Baginda Rasulullah SAW.

Lepas ana baca je nukilan Umi Sumaiyah kat atas tu, terasa mual nak sambung menulis. Bukan mual kerana post Umi Sumaiyah kita yang prihatin ni, tapi mual dengan sikap kerajaan kita dan media ni yang sudah hilang pertimbangan.
Anak anak kita.
 
Masakan tidak, kanak kanak yang minda dan hati mereka masih bersih suci ini sudah disuap dengan najis kotor ini. Tatkala kanak kanak mula bertanya menandakan ini suatu benda baru bagi mereka. Tapi, sanggupkah kita si ibu menjawab soalan anak kita itu seawal usia anak kecil itu?

Cuba fikirlah. Takkan kerana konsep keterbukaan dan kononnya nak membuktikan ketulenan dan kesahihan si pelaku dalam video tu, semua generasi dan semua rakyat wajib 'telan' video ni ! Selagi semua tak lihat, selagi tu tak puas hati, camtu? Tolongla ! 

Bukan ajaran agama kita kalau nak sabitkan kesalahan zina, kena semua 'layan' video dulu. Hadoi ! Susahlah kalau si Jahil memerintah. 

Apapun, semoga ALlah membuka hati para pemimpin kita ni. 

Sudah cukuplah minda rakyat diracun dengan agenda politik kotor ni, takkanlah sampai kanak kanak pun turut sama menerima kesan buruknya ? !!

*Kalau da susah sangat, TUKAR je kerajaan !

No comments:

Post a Comment